Web Analytics
 

-1-
Dampbarkassens søsætning, 15.-05.-2012 :
 
Herr fonds-direktør – fru borgmester – mine damer og herrer – kære gæster.
 
Det er mig en stor glæde – som bestyrelsesformand for Den selvejende Institution Fregatten Jylland – at byde alle rigtigt hjerteligt velkommen her til Fregatpladsen.
Velkommen til denne festlighed, hvor vi skal søsætte Fregatten Jyllands dampbarkasse efter endt restaurering, - og samtidig markere 150-årsdagen for Fregattens første standerhejsning.
 
Restaureringen af dampbarkassen er en gave fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål, - og det er mig en stor glæde her at kunne sige offentligt tak til Fonden for denne fornemme gave.
Med dampbarkassens restaurering er der nu føjet endnu en del af Fregattens oprindelige udstyr til alt det, der er med til at levendegøre formidlingen af Fregattens historie og det liv, der blev levet ombord, da Fregatten var i aktiv tjeneste.
 
Dampbarkassen er restaureret af Institutionens dygtige håndværkere, der gennem de sidste to år har anvendt i runde tal 8.000 arbejdstimer på at skabe det smukke resultat, vi ser her, - og i den forbindelse bl.a. har banket 18.000 kobbernagler i.
Jeg ved, at det har været en meget spændende opgave for vore håndværkere, der er både glade og stolte over at det er faldet i deres lod at medvirke til at sikre dette unikke fartøj for eftertiden.-2-
 
Det er mig derfor også en stor glæde at kunne sige vore håndværkere tak for veludført gerning, - og jeg vil gerne sige et Well done !
 
Alle kan i det lille hæfte, der er udleveret sammen med adgangsbilletten læse om dampbarkassens historie, herunder om hvordan, den blev fundet efter at være ombygget til lystsejleren ”Boblebu”. Også om hvordan det lykkedes at finde en dampmaskine, tilsvarende den oprindelige, der ikke eksisterer længere. En dampmaskine, der må siges at have samme royale baggrund, som den oprindelige, nemlig fra en dampbarkasse ombord på det engelske kongeskib ”MHY Victoria and Albert” fra 1899.
 
Som alle ved, er den donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, der har muliggjort denne restaurering af dampbarkas nr. 30 ikke den eneste donation fra Fonden til Den Selvejende Institution Fregatten Jylland.
 
Fonden bekostede som bekendt hele restaureringen af Fregatten Jylland, hvilket dengang beløb sig til 60 mill. kr.
Forud herfor havde Lindøværftet – der jo også er ejet af A.P. Møller-Mærsk – stået for opretningen af kølbugten, og efterfølgende har Fonden vist os den velvilje at donere rekonstruktionen af banjerdækkets oprindelige indretning og senest har Fonden bevilget en rekonstruktion af Fregattens oprindelige vintertag.
Alt sammen donationer, der beløber sig til i størrelsesordenen op imod 100 mill.kr. 

-3-
 
Vi er i Fregatinstitutionen dybt taknemmelige for den velvilje, ”A.P. Møller-Fonden” gennem årene har udvist overfor Fregatten Jylland, - og vi tillader os at betragte det som en bekræftelse på, at Fondsbestyrelsen ser Fregatten Jylland som et nationalt klenodie, der bør sikres for eftertiden.
 
I disse bestræbelser på at bevare ikke kun Fregatten i sig selv, men også hele Fregattens – og dermed denne del af Flådens – historie er netop dampbarkassen en meget vigtig og autentisk del.
 
Museumsgæsten af i dag og i morgen er ikke til passiv beskuelse af glasmontrer og vanskeligt læsbare plancher.  Museumsgæsten af i dag og i morgen ønsker levende formidling med så autentiske koblinger som muligt.
Disse ønsker giver dampbarkassen os nu yderligere mulighed for at tilbyde Fregattens besøgende.
Det kan vi takke A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Mølles Fond til almene Formaal og vore dygtige håndværkere for. 
Tusind tak for det.
 
------------------------------
 
Inden jeg giver ordet il direktør Benno Blæsild, skal jeg oplyse om resten af dagens porogram.
 
Efter Benno Blæsilds tale vil direktør Henrik Tvarnø fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc.-Kinneys Fond til almene-4-
 
Formaal overdrage dampbarkassen til Fregatinstitutionen, hvorefter vi beder medlem af Fregatinstitutionens præsidie, borgmester Kirstine Bille om at navngive dampbarkssen, - der derefter søsættes.
 
Samtidig med at barkassen søsættes vil Fregattens ro-barkasse passere havneindløbet, hvor der fra Bastionen vil blive affyret ”Dansk Løsen” – 3 kanonskud.
Dette vil blive besvaret med 3 salutskud fra h.h.v. robarkassen, fra dampbarkassen selv og til sidst fra Fregattens batteridæk.
 
Når alle disse skud har lydt, skal vi alle sammen bevæge os hen til hakket i havnebassinet derhenne, hvor Fregatinstitutionen ved en symbolsk handling vil overdrage den daglige drift af dampbarkassen til dampbarkasselauget.
 
Slutteligt inviterer vi til ”rullegilde” på Fregattens batteridæk for de inviterede gæster.
 
Og hele eftermiddagen er desuden ”åbent skib” på skonnerten (?)”Zar”, der ligger ved kajen.
 
Vi glæder os til en god eftermiddag.
 
---------------------------------------------------
 
Og med disse ord endnu en gang rigtigt velkommen til alle.
Værsågod til Benno Blæsild
 
Og så bevæger vi os hen til hakket i havnebassinet.

 
Jørgen Brøgger. Stenhøjevej 14, Femmøller, 8400 Ebeltoft. Tlf. 86 36 25 38. e-mail: jb@joergen-broegger.dk
Lav din egen hjemmeside med mono.net